Reglerna för införsel av hundar och katter ändras

Under sommaren införs ändringar i reglerna för införsel av sällskapsdjur. Jordbruksverket kan ännu inte ange exakt datum för när kraven börjar gälla, men du bör räkna med mitten av juni månad. Ytterligare ändringar genomförs sommaren 2011 och den 1 januari 2012. Vid det senare tillfället kommer flera av de nu gällande särskilda skyddskraven tas bort efter en överenskommelse på EU-nivå. Detta enligt Jordbruksverkets egen hemsida. Lägg märke till att det jag skriver om i detta inlägg är det som stod på denna sida 27/6 – 2010. Innehållet ändras säkert efter ett tag. Därför kopierar jag sidan längst ner i inlägget.  

Om du reser med fler än fem djur krävs hälsoundersökning av djuren inom 24 timmar före resa på grund av att de klassas som handelsdjur.  Men om  man har 4 hundar i bilen är de sällskapsdjur då behöver inte undersökas?  Glöm samåkning till evenemang i andra länder.

Från 1 januari 2012 från länder inom EU gäller att kravet på antikroppskontroll slopas. Jag antar att det är rabies som avses, men det står inte.

Från sommaren 2010 gäller för Norska handelsdjur, det vill säga de djur från Norge, som ska säljas eller byta ägare, reser som frakt (ensamma eller med ägaren) eller reser i grupp om fler än fem djur ska ha id-märkning, rabiesvaccination, godkänd antikroppskontroll samt vara hälsoundersökta inom 24 timmar före resan. Nu blir jag förvirrad. Är det alltså olika regler för en hund jag köper i Norge och en som är min sällskapshund och bara följer med. För visst har det väl inte varit krav på rabiesvaccination med blodprov för att ta hund från Norge förut.

Jag hoppas att de skriver om detta innan det går igenom för nu är det oklart.

Citat från jordbruksverkets hemsida.

Reglerna för införsel av hundar och katter ändras
Under sommaren införs ändringar i reglerna för införsel av sällskapsdjur. Jordbruksverket kan ännu inte ange exakt datum för när kraven börjar gälla, men du bör räkna med mitten av juni månad. Ytterligare ändringar genomförs sommaren 2011 och den 1 januari 2012. Vid det senare tillfället kommer flera av de nu gällande särskilda skyddskraven tas bort efter en överenskommelse på EU-nivå.
Reglerna för införsel av hundar och katter varierar beroende på från och till vilket land djuren ska resa. Här finns information om vilka förändringar som införs inom EU och vad som gäller när du för in hundar och katter från länder utanför EU. På våra sidor om införsel av hundar och katter finns mer information om införselreglerna. Här hittar du en förteckning över EU-länder och listade länder.

Införsel från länder i EU

Grundkraven för identitetsmärkning, rabiesvaccination, godkänd antikroppskontroll, avmaskning och pass ändras inte. Observera att djuren måste id-märkas före vaccinationen. En vaccination som gjorts före id-märkning är inte giltig för resa. Du kan inte få undantag från det kravet.

Det här är nytt sommaren 2010 från länder inom EU
Avgiften för ansökan om tillstånd att ta in valpar och kattungar som är under tre månader gamla ökas till 900 kronor. Skillnaden är att du nu får ansöka om fem djur per tillstånd.
Danskar som reser till och från Bornholm får ta med sina hundar och katter genom Sverige utan avmaskning, men övriga krav är oförändrade.
Om du reser med fler än fem djur krävs hälsoundersökning av djuren inom 24 timmar före resa på grund av att de klassas som handelsdjur.
En ny typ av rabiesvaccin godkänns, så kallade rekombinanta vacciner.
Det här är nytt sommaren 2011 från länder inom EU
Efter den 3 juli 2011 är tatuering inte en godkänd märkningsmetod. Då måste alla resande djur vara märkta med microchip.
Det här är nytt 1 januari 2012 från länder inom EU
Kravet på antikroppskontroll slopas.
Nuvarande regler för avmaskning görs om, men detaljerna är inte klara än.
Införsel från listade länder utanför EU

Grundkraven för id-märkning, rabiesvaccination, godkänd antikroppskontroll, avmaskning och pass ändras inte. Observera att djuren måste vara id-märkta före vaccinatioen. En vaccination som gjorts före id-märkning är inte giltig för resa. Du kan inte få undantag från det kravet.

Det här är nytt sommaren 2010 från listade länder
Avgiften för ansökan om tillstånd att ta in valpar och kattungar som är under tre månader gamla ökas till 900 kronor. Skillnaden är att du nu får ansöka om fem djur per tillstånd.
Norska handelsdjur, det vill säga de djur från Norge, som ska säljas eller byta ägare, reser som frakt (ensamma eller med ägaren) eller reser i grupp om fler än fem djur ska ha id-märkning, rabiesvaccination, godkänd antikroppskontroll samt vara hälsoundersökta inom 24 timmar före resan.

Det här är nytt sommaren 2011 från listade länder
Efter den 3 juli 2011 är tatuering inte en godkänd märkningsmetod. Då måste alla resande djur vara märkta med microchip.

Det här är nytt 1 januari 2012 från listade länder
Kravet på antikroppskontroll slopas.
Nuvarande regler för avmaskning görs om, men detaljerna är inte klara än.

Införsel från länder utanför EU som inte är listade

Här förändras inte villkoren i sommar. Djuren måste fortfarande vara id-märkta, avmaskade, ha införseltillstånd och sitta i karantän. Observera att tatuering inte är en godkänd märkningsmetod efter den 3 juli 2011. Då måste alla resande djur vara märkta med microchip.

Det här är nytt 1 januari 2012 från länder som inte är listade
Kravet på karantän ersätts av följande: id-microchip + rabiesvaccination + antikroppskontroll 30 dagar efter vaccination + ytterligare 90 dagars väntetid efter datum för antikroppskontroll +  veterinärintyg.
Nuvarande regler för avmaskning görs om, men detaljerna är inte klara än.

Rabiesläget i Europa förbättrat men inte tillfredsställande

Rabiesläget i Europa har förbättrats mycket under de senaste tio åren, men har ännu inte riktigt nått så långt att sällskapsdjur inte riskerar att smittas. EU-kommissionen bedömer att detta mål är uppnått först 2012.
Det här är bakgrunden till EU:s beslut att förlänga övergångstiden för reglerna gällande kraven på transport av sällskapsdjur till och inom EU. Förlängningen gäller till och med 31 december 2011 och gäller samtliga övergångsvillkor som idag gäller vid införsel till Sverige, Finland, Storbritannien, Irland och Malta.

Från och med den 1 januari 2012 slopas alla övergångsregler. Då kommer samma regler att gälla i hela EU. Sannolikt kommer dock ett nytt EU-gemensamt system för skydd mot dvärgbandmask införas 2012.

Kontaktperson för journalister

Maria Cedersmyg, enheten för sällskapsdjur, tfn 036-155019

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s