Ögonlysning

Vi har varit och ögonlyst Alva och Lisa.  Ett antal hundägare samlades tillsammans med en arrangerande kennel i kennelklubbens lokal i Linghem för ögonlysning. Vi har ju ingen permanent stationerad ögonlysande veterinär här i Östergötland så man får passa på när de kommer.  Vi hade bland de första tiderna så vi var på plats innan veterinären kom. Man börjar med ögondroppar i hundens ögon, två gånger med några minuters mellanrum ska man droppa. Det tar ca 20 minuter innan medlet har verkat och pupillerna är vida. Under tiden kan man fylla i pappren. Resultaten skickas ju upp till SKK för registrering.   När det är dags för lysning står hunden på ett bord så att veterinären slipper kröka rygg, och så kikar han in i ögat med några olika lampor och kollar både ögonbotten och lins.   Lisa var med om detta första gången och fick ingen anmärkning alls på ögonen. För Alva var det fjärde gången hon undersöktes. De hundar som går i avel ska undersökas varje år. Och det var första gången hon fått en anmärkning. Hon hade en liten prick i  främre delen av linsen. Det kallas främre y-sömskatarakt och är inget som påverkar hundens syn eller gör ont. Det kan även försvinna efter några år, det gjorde det på Fanny.  Labradorklubben godkänner avel på hundar med denna anmärkning.  Så det blir parning i November om hon löper då.

Så här skriver Labradorklubben om de små partiella katarakterna:
”De kan beskrivas i ögonintygen som främre subkapsulära, främre kortikala och främre Y-sömskatarakter. De kommer oftast i medelåldern och ökar ofta i antal när hunden blir äldre. De orsakar sannolikt ingen påtaglig synnedsättning. Dokumentation saknas om eventuell ärftlighet och arvsgång. De små katarakterna i främre delen av linsen har med nuvarande erfarenhet inte bedömts vara så allvarliga att de ensamma diskvalificerar hunden från avel, även om de skulle vara ärftliga. De är dock defekter som får vägas ihop med hundens övriga fel och förtjänster.”
Numera behöver man inte ögonlysa labradorer för att få registrera valpar som det var förut, det betyder att massor av valpar kanske har föräldrar med allvarliga ögonsjukdomar fast man inte vet det. Det är bättre att ögonlysa som förr, en gång om året om hundarna ska gå i avel, det är också Labradorklubbens rekommendationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s