PRA. Ny form av sjukdomen enligt Labradorklubben.

Nu har vi fått ett mysterium. Det har diskuterats i uppfödarkretsar de senaste månaderna hur förskräckligt dåligt DNA-testet för PRA är eftersom en hund har fått PRA fastän båda föräldrarna är Gentestade och fria.  Vissa uppfödare var mycket aggressiva i sin argumentation att detta gentest var odugligt och bara till för att ett viss företag skulle tjäna pengar. Om man lyfter blicken lite så inser man att det finns en uppsjö anledningar till att en hund med fritestade föräldrar kan få PRA.

1. Det är en annan form av PRA än den som gentest testar för.
2. Det är fel på gentetet.
3. Det är fel på IDkollen på de hundar som gentestats.
Det sista ska man vara medveten om när man har att göra med hundar som är testade utan SKKs remiss. Jag förutsätter att ingen svensk veterinär fuskar med att ange en annan hund än de som testats på remissen.  Men  det finns ju hundar som gentestats utan denna  ID-certifiering och det finns hundar som gentestats med swab som man kan göra själv och då måste man kunna lita på den som tagit provet att ID-kollen är rätt.
I det nu aktuella fallet är föräldrarna gentestade med SKKs remiss och resultaten registrerade på SKK.  Jag tror inte att det är fel på gentestet.  Återstår att det är en annan form av PRA. Och det är även den slutsats som LRK har kommit fram till.
Nu är min fråga denna: Hur har man kommit fram tilll att detta är en ny form av PRA? Är det enbart baserade på att föräldrarna är gentestade och fria från genen för prcd-PRA? Kan man på ögonlysningen se att detta är en annan form av PRA?  Eller måste man gentesta hunden för att se att det inte är prcd-PRA?  Hur är det med gentesterna för PRA hos övriga retrieverraser? Ger de utslag för denna nya form av PRA? Och en fråga till. Hur är ärftligheten på denna nya form av PRA?  Samma som prcd-PRA? Eller nedärvs den på något annat sätt? Någon som har kollat det?
Och självklart ögonlyser man alla avelsdjur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s