Rabiesvaccination, 120 dagar kvar till blodprov. Nya införselregler från nästa år.

Nu har vovvarna fått sin andra spruta rabiesvaccination. Nu börjar nerräkningen till blodprovet om 120 dagar.  Vi hade tänkt oss att ut  och resa utanför rikets gränser i sommar, får se om passen hinner bli klara innan nästa löp. Annars får vi importera sperma igen.

Jorbruksverket aviserar nya regler för införsel  snart, men vi vill ut innan dess. Läs r. Reglerna för införsel av hundar och katter till Sverige ändras dels den 3 juli 2011, dels den 1 januari 2012. Ändringen den 3 juli gäller endast metoden för id-märkning.
Från den 3 juli 2011 gäller att alla djur som ska resa till eller inom EU märkas med microchip. Ett djur som är tatuerat före den 3 juli 2011 och har ett pass där detta framgår behöver dock inte märkas om. Jordbruksverket vill ändå rekommendera alla djurägare att chipmärka sina djur eftersom det kommer att minska risken för misstag vid gränserna. Observera att ISO-chip ska användas för att du ska slippa att ta med egen scanner.
Och från  den 1 januari 2012 gäller för införsel från EU-länder och från listade länder utanför EU att

*Kravet på antikroppskontroll slopas.
*Nuvarande regler för avmaskning görs om, men detaljerna är inte klara än.
Grundkraven för id-märkning, rabiesvaccination och pass eller intyg ändras alltså inte.
Alla djur som ska resa till eller inom EU märkas med microchip. Ett djur som är tatuerat före den 3 juli 2011 och har ett pass där detta framgår behöver dock inte märkas om. Jordbruksverket vill ändå rekommendera alla djurägare att chipmärka sina djur eftersom det kommer att minska risken för misstag vid gränserna. Observera att ISO-chip ska användas för att du ska slippa att ta med egen scanner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s