Tack alla ni som inte maskar av era hundar vid gränsen.

Nu har vi den här, den äckliga lilla dvärgbandmasken som gör att vi inte kan sitta i skogen och plocka blåbären direkt i munnen utan att riskera att bli sjuka. Svenskt traditionellt naturleverna går i graven och vi måste bli som centraleuropeerna, dvs inte gå ut i skogen och plocka bär.   Dör äggen om man kokar sylt?  Blir hundarna smittade om de äter rävskit eller måste de äta möss? Kan våra hundar smitta oss?

4 reaktioner på ”Tack alla ni som inte maskar av era hundar vid gränsen.

 1. Vad jag vet så dör äggen av ordentlig uppvärmning tex kokning men inte av vanlig frysning.

  Hundar och äggen som dom avger från tarmen, både i avföringen och utan, är den absolut främsta smittokällan för människor. Äggen kan sen hamna i mat man äter, på fingrarna när man klappar den (som man kan stoppa i munnen eller hantera mat med osv) men även ex. andas in. En smittad hund som utsöndrar ägg är således livsfarlig att vara i närheten av och framförallt att klappa då ägg gärna fastnar i pälsen.

  Hundar skall därför avmaskas reguljärt så att masken dör innan den kan bli gammal nog att börja lägga ägg.. Om detta dock går med rävens bandmask (det finns två varianter, kallad hundens och rävens men den är inte för det artbegränsad) vet jag inte.
  Man kan vaccinera vissa djur mot hundens dvärgbandmask men inte människor och vad gäller rävens finns inget vaccin. Rävens är även absolut värst, mest svårbehandlad och ger störst interna skador.

  Har jag dock förstått det rätt så kan masken inte spridas från människa till människa, vi utsöndrar inte ägg då masken använder oss som intermediär värd, dvs en sådan som förväntas bli uppäten. Vi utvecklar istället cystor i våra interna organ. Oftast levern eller lungorna men man kan även få dom i ex njurarna, tom hjärnan om man har riktig otur. En smittad person vars cystor spricker pga ex. våld, brukar få anafylaktisk chock och dö.

  Hundar, rävar och dylika är dock primära värdar och har masken som en äggläggande tarmparasit, den skadar dom knappt alls men då dom utsöndrar dessa ägg gör det dom livsfarliga för sin omgivning.

  Om hundar någonsin kan bli intermediära värdar genom att ex. äta rävskit (eller om människor kan bli primära värdar genom att exempelvis tugga i sig en smittad råtta) vet jag inte, men troligen inte.
  Det verkar som att man kan smittas på flera sätt men var man befinner sig i maskens "näringskedja" bestäms av vilken art man tillhör.

  Kolla wikipedia eller något.

  Gilla

 2. Ännu en sådan här skrämselpropaganda hur stor är risken att det skall vara rävskit på min svamp eller på mina blåbär?
  Hur stor risk är det att min hund käkar upp en rävskit med just mask i och hundar jagar väl inte i allmänhet sork.
  Hundägare samt bärplockare

  Gilla

 3. Jag tror inte det som åker med sina hundar över gränsen som har lagt ner flera tusen på pass och godkänd rabies vacc etc etc är det som inte avmaskar sina hundar vid gränsen! Utan isåfall de idioter som smugglar in hundar som skiter i allt smittskydd och alla regler. Och de vilda djuren är ju lite svårt att be de avmaska sig.

  Gilla

 4. Ja jag tror också att det är de som inte heller bryr sig om att vaccinera mot rabies som struntar i avmaskning. Hur får man stopp på smuggelhundarna?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s