Ny rasstandard för Labrador Retriever. Vad är ändrat?

Vi har fått en ny rasstandard för Labrador Retriever(FCI 2010-10-13, SKK 2011-04-47). Vad är det för skillnad från förra?  Jag tog fram den förra (Original 1987-06-24, FCI 1999-01-29  SKK2003-10-08) och jämförde.

 

I den förra utgåvan anses Labradoren komma från Labradorhalvön (Canada) i nya står det att Labradoren kommer från Grönland. I den nya standarden nämns även en hund vid namn som anses vara  ursprunget till den moderna labradoren.

 

Helhetsintrycket är omskrivet; ”Labrador retriever är en starkt byggd, kompakt och mycket rörlig (vilket utesluter övervikt eller överdriven massa) hund med bred skalle, bred och djup bröstkorg och brett och starkt ländparti och bakställ.” Borttaget är att ”den är mycket mycket rörlig, har utmärkt luktsinne, är en god apportör och har passion för vatten.” Detta stycke är flyttat till Uppförande/karaktär.

 

Nästa ändring är Halsen: ”Halsen skall vara torr, stark, kraftig och väl ansatt i skulderpartiet” det där med skulderpartiet fanns inte med förut.  När det gäller bröstkorgen finns ett nytt tillägg : ”En tunnformad bröstkorg får inte skapas genom övervikt”. Jo jag vet att många tror att en fet hund är lika med tunnformad bröstkorg, men då har de inte förstått vad denna tunnformade bröstkorg är, det är själva revbenens form man åsyftar, dessa påverkas inte av ett fettlager. En platt bröstkorg SER rund ut om den är inbäddad i fett som på en säl, men det räcker ju att ta i hunden så är bröstkorgen avslöjad.

 

Mankhöjden är ändrad för tik, nu är det 54-56cm som gäller(igen). Detta stämmer mer med verkligheten. När vi kontrollmätte labradorerna under två år såg vi att största delen av tikarna låg på 54 cm.

 

Vad som är fel enligt standarden är korrigerat.  Förut sod det: ”Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.” nu står det: ”Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse och dess påverkan på hundens  hälsa och välbefinnande samt förmåga att utföra sitt traditionella  arbete.”

 

För första gången har vi diskvalificerande fel i standarden, ”

•           Aggressiv eller extremt skygg.

•           Hund som tydligt visar fysiska eller beteendemässiga abnormiteter skall diskvalificeras.”

 

 

.

Det var ändringarna från förra upplagan.

.

 

NU kommer mina kommentarer. Det handlar först och främst om färgen på nosspegeln på gula hundar. Det är ju ett jättenono att blanda brunt och gult för då får man en icke tillåten färg enligt alla gamla källor och uppfödare. Vet tillockmed en uppfödare som låter bli att registrera en kull  bruna valpar för att det föddes en gul i kullen (inte SKK-medlem så vi behöver inte bry oss så mycket om det).   En gul hund är ju en ”blekt” svart eller brun hund, sådan är genetiken. Om det är brun grundfärg så har  denna gula hund inte svart nos utan brun eller köttfärgad om den är dåligt pigmenterad. MEN detta är inte fel enligt den rasstandard vi har nu.  I standarden står det endast att ”Nostryffeln skall vara bred med väl utvecklade näsborrar” inget om färgen på nostryffeln.  När det gäller färg står det endast ”Enfärgat svart, gul eller leverbrun. Gult får variera från ljust gräddfärgat till rävrött. En liten vit fläck på bringan är tillåtet.”   Inte heller i SKKs standard från  1991 står det något om färg på nosspegeln.  Men om man går tillbaka till Rasstandarden tagen av SKK 1949-05-23 så står det om nosens färg under stycket Färg:” Färgen skall vara enfärgat svart, chokladbrun  eller gul. Hos svarta individer skall nässspegeln vara svart och och ögonen nötbruna, hos bruna och gula individer är ljusare brun ögonfärg och brun nässpegel tillåtna. Vita tecken får icke förekomma med undantag för en obetydlig vit bringfläck”

 

Så varifrån kom detta fördömmande av bruna nosar på gula hundar???? Hallå alla domare hur dömmer ni?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s