Rea inte valparna! Sälj inte på avbetalning.

Sitter och kollar på Blocket.se och  labradorklubbens valpförmedling. Det finns massor av labradorvalpar  till salu just nu. En del har börjat rea sina valpar, dvs sänka priset, för att få dem sålda. Det är ett otyg tycker jag. Det är  inte priset som avgör om folk vill köpa valp eller inte.  Ett par tusenlappar hit eller dit gör ingen skillnad i den allmänna ”konkurs” det innebär att köpa valp, med alla kringkostnader som finns.  En prissänkning lockar förmodligen inte fler köpare, snarare signalerar det att det är svårsålda valpar och det borde ha omvänd effekt. Ännu mer svårsålda. Som uppfödare måste man vara beredd på att sitta kvar med valpar efter de är 8 veckor om hela kullen inte är tingad innan parning.

.
Varför ska man sänka priset på en kull där föräldrarna är friröntgade i höfter och armbågar och ögonlysta U.A. De är tränade i lydnad, jaktapportering samt viltspår. Tiken används i praktisk jakt och är viltspårchampion, pappan har 1a på utställning. Valparna är registrerade i SKK, veterinärbesiktigade, avmaskade, fått första vaccinationen och är chippade. Det medföljer goda råd, matlista och 2 kg valpfoder. Det ingår också första årets medlemskap i Labradorklubben. Bara ett exempel från blocket på en prissänkt kull. Oregistrerade ”labbar” och blandisar är orimligt dyra jämförelsevis.  Det finns en blandraskull till samma pris.
.
Inköpspriset är  en så liten del i kostnaderna för en hund så har folk inte råd att betala fullpris för en valp så är jag inte säker på att de ska ha en.  Jag vill vara säker på att valpköparen kan ta hand om valpen på ett bra sätt. Det innebär att ha råd att ta den till veterinären när den blir sjuk. Folk som prutar eller vill ha valpen på avbetalning får vända sig till någon annan för att köpa valp.  Jag har inget emot att folk frågar om priset på valpen, det är väldigt rimligt när man ska köpa något att man tar reda på vad det kostar. Men mitt pris är fast.

.

Folk måste förstå att uppfödare använder sin privata ekonomi i uppfödningen och kan inte låna ut pengar till valpköparna för att de ska kunna köpa valpen. Så gör inte de stora affärerna (typ Elgiganten etc.) där man kan köpa saker på avbetalning. Där tecknar man ett låneavtal med ett låneinstitut som affären har avtal med, affären lånar inte ut pengarna. Uppfödare har inga sådana avtal med låneinstituten och kan alltså inte sälja på avbetalning.  Vill man ha en valp på avbetalning rekommenderar jag att man börjar ”betala” på valpen direkt till sitt bankkonto, och då varje månad sätta in en summa som täcker kostnaderna för att ha valp plus lite till en reserv. På ett år har man fått ihop till en valp och man har vant sig vid utgiften och vet att man klarar av att ha en valp rent ekonomiskt.

3 reaktioner på ”Rea inte valparna! Sälj inte på avbetalning.

  1. Mycket tänkvärt. Tycker som du, det kostar att både ta en valpkull och att köpa valp. Det är ngt bägge parter borde räkna med

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s