Året som gått 2012

Hundåret 2012 var lite mer givmilt när det gäller valpar än vi vant oss vid de senaste åren. Äntligen fick vi ett par valpkullar. I trettonhelgen födde Lisa sin första valpkull, tyvärr blev hon svårt sjuk på grund av en bit  moderkaka om inte ville komma ut, så Lisa fick ligga på sjukhus och Mira fick ta hand om valpkullen och jag matade dem med tikmjölksersättning. Mira njöt av valpkullen men jag var trött av att mata var tredje timme.  De klarade sig bra och Lisa blev frisk efter en lång behandling under våren. Veterinären menade att jag skulle vara tvungen att para henne igen direkt på nästa löp för att vara säker på att rädda hennes livmoder. Men jag kände att hon skulle få bevisa först att hon var helt frisk genom att klara ett löp utan att få valpar innan jag ville ta en kull till på henne. Så inte förrän till vintern blev det parning för Lisa igen och nu väntar vi en kull i trettonhelgen igen.  Ur Lisas första kull behöll vi tre valpar för vi visste ju inte om hon skulle kunna få fler kullar. Två tikar och en hanne. Hannen skulle ju förstås inte stanna först men han är så otroligt fin så han blev kvar. Under vår och sommar samlade han ett antal BIR på valputställningarna och någon av tikarna stod oftast som BIM. En jättefin kull.  Men man kan inte ha kvar 3 ur samma kull så till sommaren sålde vi hannen Lexus till underbar familj som gillar att ställa ut honom.  En av tikarna ska också säljas bara vi kan bestämma oss för vilken. Vi väntar tills de fyllt ett år och vi vet resultat från röntgen och gentest.  Gullan gör skäl för namnet, charmar alla och är en kopia av sin mor till sättet, fast vackrare och med bättre huvud, och Lancia är vacker som en dag. Svårt att välja mellan dem. 

 

Fia fick sin första kull till sommaren. Hon skulle egentligen parats med samma hanne som vi försökte med vintern innan men han blev för gammal. Loras uppfödare hade hittat en underbar brun hanne som hon lånat hem till Norge så den fick det bli till Fia.  En tik och en hanne har vi kvar från den kullen och hannen Bamse har vi gjort PennHip på nu och det ser bra ut. Det vore roligt om vi kunde ha en avelshanne här hemma. Solo vill ju gärna men han får inte gå i avel med sina höfter. Han röntgades med E-höfter. Tiken Maggi är en kopia av sin mor (och mormor) nu har vi tre generationer tikar precis lika till sättet. Den allra bästa tiken, Klinga, såldes till kennel Windleaf. 

 

Solo har haft ett fantastiskt utställningsår. På första försöket i öppenklass tog han sitt utställningschampionat och därefter  5 utställningar till där han placerade sig i bästa haneklassen alla gånger.   På 6 utställningar kammade han hem 2 BIR och 2 BIM, 1 CERT 3 CACIB och 1 R-CACIB. Och så avslutade han med att bli BIS på Labradorklubbens Östergötlands utställning. Lisas valpar hjälptes åt att på 6 utställningar ta hem 6 BIR och 4 BIM i valpklasserna. 

 

Solo och Lora har jakttränats under året. Jag började med Lora under våren  men hon var i tonåren så hon fick vila till hösten och jag lät Solo jobba istället. Han har aldrig behövt göra något annat än att stå och vara vacker och gosa däremellan. Men han var mycket intresserad av vad jag gjorde med Lora så han fick prova. Och han hämtade allt och levererade i  handen som om han aldrig gjort annat. Det blev till att lära honom FOT och läsa regelboken för honom. Han fick starta på inofficiellt jaktprov på sommaren med då märkte man att han känner av sina höfter om han får jobba hårt, så det blir inget officiellt jaktprov för honom. Loras träning togs upp på hösten igen och då fungerar det mesta. Vi hoppas bli klara för start på prov under nästa år.  Lisa har spårtänats för instruktör under hösten, ”spårar som en gud” enligt instruktören och bokades in på anlagsprov. Men se det passade inte damen (eller så hade hon fått noskvalster). Ej godkänd blev resultatet efter den promenaden i skogen. 

 

Lora har röntgats och blev inte godkänd så hittar vi rätt hem är hon till salu.

 

Nu är Lisa högdräktig, har ca en vecka kvar innan valpning och hon mår toppen. Håll tummarna nu för att hon inte ska bli sjuk igen.

 

Gott nytt 2013 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s