Ska man betala moms för försäljning av valpar?

 Ska man betala moms för försäljning av valpar? Ja det ska man. Förut har det varit en gräns för omsättning på 30000 kr om året för att man ska behöva redovisa moms på sin valpförsäljning. Nu är det ny skrivning i momsbestämmelserna. Läs härGränsen  på 30000kr om året i omsättningär borta och man är i princip momsskyldig från första kronan. De begrepp som har tagits bort är yrkesmässig verksamhet, som ersatts av ekonomisk verksamhet, och näringsidkare och företagare, som ersatts av beskattningsbar person
 
Man behöver inte ha yrkesmässig verksamhet eller vara näringsidkare eller företagare. Det räcker att man har ekonomisk verksamhet ( hanterar pengar i någon form) och är beskattningsbar person.

Att bedriva ekonomisk verksamhet är att producera eller handla med varor eller tjänster, inklusive jordbruk, gruvdrift och liknande. Detta innefattar alltså även försäljning av valpar eftersom de jämställs med varor. Det är också att utnyttja materiella eller immateriella tillgångar för att få intäkter. Verksamheten kan räknas som ekonomisk även om omsättningen är lägre än 30 000 kronor (den gräns som tidigare fanns för vissa verksamheter).

En beskattningsbar person bedriver självständigt ekonomisk verksamhet, oavsett var, syfte och resultat. Till exempel hunduppfödning. 

Ideella föreningar och registrerade trossamfund är undantagna från momsbeskattning precis som tidigare.

 
NU går det inte att skylla på hobby längre. Det finns dessutom en ny utförlig brochyr om vad som gäller om du drar in pengar på din hobby, läs här.  Notera att det inte nämns något om moms i hobbybrochyren. Det är inte för att man inte behöver redovisa moms utan fär att de förmodligen anser att det inte behöver nämnas speciellt för hobby eftersom ALLA som har ekonomisk verksamhet (hobby eller  näringsverksamhet) är momspliktiga. Och man måste registrera sig för moms 14 dagar innan man börjar sin ekonomiska verksamhet.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s