EIC och andra gentester

 

Dags att uppdatera informationen om gentester, när var och hur.  Jag har senaste tiden fått hjälpa flera personer  med information och material att testa sina hundar. Det är förstås upp till var och en att välja själv om man vill testa sin hund för diverse genetiska åkommor. 

 
Jag testar för de sjukdomar och åkommor som jag har i mina hundars linjer. Ibland är det intressant att testa för färg eller hårag, det beror helt på vad föräldrarna bär eller misstänks bära om de inte är testade. När jag använder anlagsbärare i avel brukar jag testa valparna om det är av intresse för var de hamnar. Eftersom jag använder gentest kan jag garantera att de valpar jag levererar inte kan få de sjukldomar jag testar för. Om de är anlagsbärare påverkar inte hunden eller ägaren alls, det är bara intressant om de ska gå i avel. 
 
Oavsett om man är nyfiken på   vilken färg hunden gömmer i generna eller om den bär på någon sjukdom som är enkel att testa för så är proceduren densamma. 
 
Man kan testa blod, då går man till veterinären och tar ett blodprov, eller käksvab som man kan göra själv eller man låter veterinären göra det om man vill ha objektiv identifiering av hunden med testet.  
 
I båda fallen är det numera enklast att beställa och betala testet på nätet och  sen skicka in provet.  PRA-testet som ska registreras hos SKK ska alltid tas av veterinär och med SKKremissen som du kan hitta här.  Och här finns SKKs instruktioner ang gentest för PRA.
 
Jag använder mest DDC i USA dit jag skickar svab som jag tagit själv. Länk
Vill man skicka till Tyskland är det Laboklin som gäller  Länk 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s