Mira som filmstjärna, inspelning med Kinect-kameran

Jag har ett intressant jobb måste jag säga. Nu ska ni få ett litet smakprov på vad vi kan syssla med. Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har länge arbetat med övervakningsteknik för militära säkerhetssystem. Till exempel har vi tagit fram system som upptäcker och följer enskilda individer som beter sig avvikande i en folkmassa. Samma system testas nu för att öka tryggheten för äldre som bor själva.

Kinect-modulen till Microsofts tv-spelskonsoll Xbox 360,

Det står en stor skylt med fotoförbud på entredörren till jobbet. Och i princip det enda vi gör är fotograferar. Fast inte med vanliga kameror och det heter mätning, inte fotografering.  Nu används Kinect-modulen till Microsofts tv-spelskonsoll Xbox 360. Ett projekt arbetar med att ta fram aktiva säkerhetssystem för det trygga hemmet. Det har som mål att utveckla ett system som kan detektera och larma för olyckor eller förstadier till olyckor innan situationen utvecklas till ett akut läge. Som exempel kan vi  nämna att om en person ramlar men lyckas ta sig upp igen leder olycksfallet till begränsad eller ingen skada. Däremot om personen bli liggande i timmar kan situationen leda till livshotande skador. Man läser i tidningearna ibland om folk som legat döda i sin lägenhet i flera veckor, ibland månader utan att någon reagerat. Det system som utvecklas demonstrerar ny teknik för detektion av personer som faller eller har fallit. Man har satt upp en testmiljö med en enkel möblering som efterliknar ett vardagsrum, där sensorer i form av Kinect enheten har installerats. Kinect är en konsumentprodukt som har tillgång till en vanlig visuell kamera och en avståndsmätande kamera. I testrummet har vi spelat in enkla scenarion med personer som faller.  Här kan ni läsa vad tidningarna skriver om detta, och här(skrolla ner en bit).

Frågan kom upp hur systemet hanterar en hund som springer omkring. Givetvís ställer jag upp för mina arbetskamrater med en hund som kan vara filmstjärna för en timme. Denna modernare versionen av Lassie spelades in under en timme.  Mira tog regi väldigt bra. Jag kan inte lägga upp filmer på denna blogg så ni får nöja er med stillbilder.

Så här ser den visuella bilden på Mira ut i  försöksrummet
och så här ser djupbilden ut, det är den som används till övervakning eller för att styra TV-spelen.

3 reaktioner på ”Mira som filmstjärna, inspelning med Kinect-kameran

  1. Hoppas att Mira hade lika kul som du o dina arbetskamrater verkar ha. Avanserade leksaker, som kanske kan kan göra stor nytta. Däremot tycker jag att det ska finnas personal på äldreboende. Kameran kan varken komma med ett glas vatten eller en kram.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s